Alla Barns Dag lyfter fram vikten av lek och rörelse

Alla Barns Dag 2021

Dela detta inlägg

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email

Speciella dagar som Fars dag, Mors dag och Alla hjärtans dag känner du säkert igen, men har du hört talas om Alla Barns Dag?

Varje år uppmärksammas Alla Barns Dag av Lek & Babybranschen. Syftet är att lyfta fram hur viktig leken, rörelsen och läsandet är för barns utveckling.

Datum för Alla Barns Dag i år är den 24 april 2021.

Barnens rättigheter i centrum på Alla Barns Dag

Leken är viktig för barnens sociala, kognitiva, emotionella och kommunikativa förmågor.

Genom leken lär sig barn att tänka, läsa, minnas och resonera. Att leka handlar om att skapa och utforska, lyckas och misslyckas, och framför allt, handlar det om att ha kul.

– I dagens samhälle är det lätt att man glömmer hur viktigt det är för barn att leka. Så under Alla Barns dag vill vi att alla vuxna lägger ifrån sig sin telefon, surfplatta och dator och låter barnen bestämma agendan under Alla Barns dag. Det kan vara att leka med favoritnallen, sparka fotboll, pyssla, rita eller busa. Ja, det spelar ju inte så stor roll för det är ju ‘barnens egna dag’, beskriver Lek & Babybranschen.

Oro för stillasittande och skärmtid

Världshälsoorganisationen (WHO) riktlinjer är att ett barn i förskoleåldern ska ha max en timma stillasittande skärmtid per dag. Men många barn sitter stilla framför en skärm betydligt längre än så.

I Pep-rapporten 2020 kunde vi läsa att över hälften av alla barn mellan 4-6 år satt stilla framför en skärm mellan 1-2 timmar efter förskolans slut.

Den stillasittande skärmtiden breder ut sig alltmer hos barn, och det innebär ofta att barnen rör sig mindre och får mindre tid för den fria leken. Sverige är dessutom ett av de länder i Europa där barn sitter mest stilla.

Tips: Lek utomhus eller läs en bok!

Något som drastiskt sänker skärmtiden och minskar stillasittandet är något så enkelt som att gå ut. Att vara utomhus aktiverar flera olika sinnen och är en naturlig miljö för kroppen att röra sig i – oavsett om man är barn eller vuxen.

Eller varför inte sätta sig ner tillsammans och läsa en bok? Att läsa tillsammans ger dig inte bara en mysig stund tillsammans med ditt barn utan den lägger även grunden för barnets språkutveckling och möjligheten att tycka om att läsa senare i livet.

Att fira Alla Barns dag behöver inte vara avancerat eller komplicerat – en promenad eller lässtund är också värdefullt. Huvudsaken är att det är just våra barn som är i fokus.

Andra läste även